Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kopanisti | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kopanisti

Kopanisti to grecki ser produkowany na Cykladach, przede wszystkim na wyspie Mykonos, ale także w Turcji na wybrzeżu egejskim. Wytwarza się go zarówno z mleka krowiego, owczego, koziego, a także ich mieszanek. Kopaniste po grecku oznacza tłuczek i wskazuje na kremową, lekko roztrzepaną konsystencję.  Jest bardzo aromatyczny i ostry – często nazywany jest greckim roquefort. Przed podaniem często doprawia się go dodatkami, takimi jak grillowana papryka – tak powstaje pasta Htipiti.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych