Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kreidess Mikli (Smażone krewetki) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kreidess Mikli (Smażone krewetki)


Arabską nazwę Kreidess Mikli w najprostszy sposób można przetłumaczyć jako smażone krewetki. Samo danie, popularne na całym wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego, jest zresztą równie niskomplikowane co jego nazwa: duże krewetki krótko podsmaża się z aromatycznymi dodatkami. Wariantów przypraw jest wiele, istotne aby całość zachowała świezy smak. Poniższy przepis wywodzi się z Libanu, z okolic Bejrutu.

Składniki:

– 300 gr krewetek tygrysich lub tzw. krewetek królewskich (najlepiej surowych)
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– sok i pocięta w paski skórka z limonki
– garść siekanej kolendry
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażać na niej czosnek.
    • Dodać skórkę z limonki zamieszać.
    • Na patelnie włożyć krewetki. Jeśli są surowe smażyć aż staną się różowe, wcześniej ugotowane tylko podgrzać.
    • Dodać sok z limonki, kolendrę i oprószyć solą. Chwilę zamieszać, zdjąć patelnię z ognia i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych