Mesciua (Zupa z roślin strączkowych)

Jak na obfitującą w świeże warzywa Ligurię, zupa fasolowa jest przepisem dość niezwykłym. Mieszkańcy Genui i innych tutejszych portów mają na to jednak proste wyjaśnienie. Genuańskie statki często przewoziły do Włoch różnego rodzaju rośliny strączkowe kupowane w basenie morza śródziemnego. W czasie rozładunku statku nieraz rozdarł się worek z takim ładunkiem. Po porcie krążyło wówczas wiele kobiet, które oferowały się w posprzątaniem statku w zamian za zebrane ziarna. Później przynosiły je do domu, magazynowały i zimą kiedy o świeże warzywa było trudno, robiły z nich wyjątkowo proste ale pożywne zupy.
Według innych wersji Mesciua był to po prostu zaimportowany z bliskiego wschodu przepis na prostą zupę, który przywieźli ze sobą Genuańscy żeglarze.
Można też łączyć ze sobą obie teorie.

Składniki:

– 300 gr ciecierzycy moczonej przez noc w wodzie
– 300 gr dowolnej białej fasoli moczonej przez noc w wodzie
– 100 gr kaszy (np. gryczanej) moczonej przez noc w wodzie
oliwa

Przygotowanie:

    • Fasolę i ciecierzycę odcedzić, wsypać do garnka, zalać wodą i gotować około 3 godzin.
    • Pół godziny przed końcem gotowania dodać grykę.
    • Tak odmierzyć proporcje wody (uzupełnić lub odparować), aby po gotowaniu pozostało jej około 1,5 litra.
    • Doprawić solą, pieprzem i kilkoma łyżkami oliwy. Gotować jeszcze kwadrans.

Powyższa wersja tej zupy jest tradycyjna przez co bardzo biedna. Można ją wzbogacić np. gotując ziarna w cienkim bulionie.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych