Condijun, w Genui zwana Condiggion, to najbardziej klasyczna liguryjska sałatka. Jest ona w gruncie rzeczy praktycznie tym samym co Sałatka Nicejska, panująca w sąsiedniej, ale francuskiej Prowansji. Warunki klimatyczne obu prowincji leżących na Riwierze są wspólne, używa się więc takich samych składników. Wyjątkiem jest Tuńczyk, który w ubogich wodach obmywających wybrzeże Ligurii jest już rzadkością, więc tutejsza Condijun często ogranicza się do Sardeli. Poza tym dobór warzyw jest raczej dość swobodny.
Składniki:
– 4 pomidory przekrojone, wypestkowane i pokrojone w ósemki
– 2 papryki pokrojone w dużą kostkę
– ogórek pokrojony na duże kawałki
– 2 czerwone cebule posiekane w cienkie półplasterki
– jajko na twardo pokrojone w ósemkę
– kilka czarnych oliwek
– 2 sardele
– garść listków bazylii
– kilka łyżek czosnkowego Vinaigrette
Przygotowanie:
- Warzywa wymieszać w salaterce
- Na wierzch położyć oliwki, sardele, listki bazylii oraz jajko.
- Odstawić na 10 minut. Tuż przed podanie podlać sosem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem
/Fot: cyclonebill//