W Ligurii królika dusi się z oliwkami odmiany Taggiasca. Są to jedne z dwóch najpopularniejszych tutaj oliwek. Owoce są małe i raczej przeznacza się je do tłoczenia oliwy. Niemniej równie dobrze sprawdzają się w duszeniu, oddając daniu swój smak i aromat. Coniglio con Olive Taggiasche zwane też po prostu Coniglio alla Ligure czyli królikiem po ligurysjku to klasyczne wiejskie danie. Jest w nim wszystko co daje liguryjska ziemia – oliwki, zioła oraz wino. Co ciekawe wbrew wielu innym włoskim przepisom królika nie dusi się tu w pomidorach, bo te w Ligurii nie są bardzo popularne.
Składniki:
– sprawiony królik wraz z podrobami, pokrojony na osiem części
– 70 gr czarnych oliwek, najlepiej Taggiasca
– cebula drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– garść pinioli (opcjonalnie)
– gałązka rozmarynu drobno posiekana
– gałązka tymianku drobno posiekana
– 2 liście laurowe drobno posiekane
– peperoncino drobno posiekane
– butelka białego wytrawnego wina
– oliwa
Przygotowanie:
-
- W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę, czosnek, zioła i paprykę.
- Dodać kawałki królika i je zrumienić.
- Pokroić podroby i też je przesmażyć.
- Całość posolić, popieprzyć i zalać winem.
- Dusić bez przykrycia na małym ogniu około 1,5 godziny (w razie potrzeby uzupełnić ubytek wina).
- Kwadrans przed końcem duszenia dodać oliwki oraz piniole.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)