Radicchio


Radicchio (łac. Cichorium intybus), czyli fioletowa odmiana cykorii jest dziś uprawiana w większości krajów Europy, ale tak naprawę je to jeden z najważniejszych symboli Włoch i regionu Veneto. Wystarczy nadmienić, że dwie z czterech jej odmian mają noszą nazwę bliskiego Wenecji miasta Treviso, a trzecia wywodzi się z Castelfranco. W Treviso powstało zresztą powstało konsorcjum ośmiu gmin nadzorujących właściwą uprawę tej sałaty. Co więcej w okresie zbiorów, każdego roku spotykają się tu najlepsi kucharze aby przyrządzać radicchio. Najczęściej jada się je jak sałatę na surowo – jego gorzkawy smak łączy się z mocno octowym sosem vinaigrette. Włosi lubią ją także grillować – tak powstaje Radichio al Forno.

[yellow_box]Wyróżniamy cztery podstawowe odmiany Radicchio: Radicchio di Treviso Rosso Precoce | Radicchio di Treviso Rosso Tradivo | Radicchio Variegato di Castelfranco | Radicchio di Chiogia (Radicchio di Verona)[/yellow_box]
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych