Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Manfrigoli | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Manfrigoli

Manfrigoli to nazwa odnosząca się zarówno do zacierek jak i zupy zacierkowej. To dość archaiczna włoska praktyka i podobnie jak w Polsce polegała na długim wycieraniem w dłoniach kawałków ciasta, aż robiły się z nich drobne kluseczki, zwane właśnie zacierkami (podobnie robi się berberyjską kaszkę kuskus) – włoskiego źródłosłowia należ doszukiwać się w słowie manus oznaczającego rękę. Jest to specjał Romagni – w Pesaro zupa zacierkowa to tradycyjne danie serwowane podczas konsolacji. Dziś Manfrigoli nie robi się jednak już ręcznie, ale przy użyciu tarki.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych