Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Mousseline | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mousseline

Francuskie Mousseline ma wiele znaczeń. Tak określa się m.in. farsz przygotowywany z mielonego mięsa drobiowego (ew. dziczyzny), creme freche oraz ubitych białek a także dania nadziewane takim farszem. Istotą jest tu źródłosłów mousseline, czyli muślin – delikatna tkanina importowana ze środkowego wschodu. Taką delikatną teksturę mają też dania określane tę nazwą. Stąd użycie creme freche i stąd też popularna w Polsce nazwa mus, która pierwotnie określał roztartą na gładkie puree śmietanę z dowolnym dodatkiem takim jak owoce, ryby czy warzywa. Istniej też Sauce Mousseline.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych