Köttsoppa to nazwa szwedzkiego bulionu. Robi się go tu jednak nie tylko z wołowiny, czy też kurczaka, ale także z renifera lub łosia. Zwykle serwuje się go nie zarówno z wkładką mięsną (chociaż samą nazwę tłumaczy się jako zupa mięsna), ale także z warzywami. Jest to zestaw typowy dla włoszczyzny i polskich zup jarzynowych, tyle że Szwedzi zamiast pietruszki korzennej używają pasternaku.
Składniki:
– 600 gr wołowiny
– 3 marchewki, pokrojone w plasterki
– por, pokrojony w plasterki
– 2 pasternaki, pokrojone w plasterki
– kawałek selera pokrojony w kostkę (opcjonalnie)
– 3 – 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
– 2 listki laurowe
– 6 ziaren białego pieprzu
– garść siekanych liści pietruszki
Przygotowanie:
- Do garnka wlać 1,5 litra wody i zagotować. Włożyć mięso, liść laurowy i pieprz (mięso można też włożyć jeszcze do zimnej wody, ale wówczas będzie mniej soczyste, chociaż zyska sam wywar).
- Całość posolić i gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu zdejmując co jakiś czas szumowinę.
- Mięso wyjąć z garnka, a wywar przecedzić.
- Wywar znów zagotować i wrzucić do niego marchew, pasternak oraz seler.
- Po kwadransie dodać ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach por. Gotować jeszcze 5 minut.
- Ostygłe nieco mięso pokroić i dodać na koniec gotowania.
Jako dodatek do tej zupy często serwuje się grzankę z serem.