Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Nasi Phat Prik (Ryż z papryką) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Nasi Phat Prik (Ryż z papryką)


Nasi Phat Prik, czyli ryż smażony w sosie paprykowym to efekt łączenia kuchni malajskiej z tajskąnasi po malajsku oznacza ryż, a phat prik to tajskiej określenie podsmażanej pasty z chili (nieomylnie kojarzy się z polskim czy też niemieckim słowem papryka/paprika). Dziś danie to jednak popularne jest przede wszystkim w Malezji i tej kuchni się je przypisuje.


Składniki:

– pierś kurczaka (ok. pół kg), pokrojona na kawałki
– 10 papryczek chili, drobno posiekanych
– 4 ząbki czosnku, posiekane
cebula posiekana w piórka
– 3 łodygi trawy cytrynowej
– 5 liści kaffir lub łyżka startej skórki z limonki
– łyżka sosu ostrygowego
– 4 łyżki Kecap Manis
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim chili, czosnek i cebulę.
    • Po minucie dodać kurczaka. Zrumienić go.
    • Dodać resztę składników i smażyć jeszcze parę minut.
    • Podawać z ryżem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych