Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Nøkkel / Nøkkelost | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Nøkkel / Nøkkelost

Nøkkelost to dość łagodny norweski ser, zwykle używany do zapiekania (m.in. z ziemniakami). Do jego przygotowania używa się mleka odtłuszczonego, a on sam dojrzewa około trzy miesiące. W smaku przypomina nieco sery holenderskie: był tworzony w XIX wieku w oparciu o ser Leiden (stąd nazwa Nøkkel oznaczająca klucze, które znajdują się w herbie Leidy). Cechą charakterystyczną Nøkkelost jest dodawanie do masy przypraw takich jak goździki oraz kmin – stąd niekiedy nazywa się go Kuminost.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych