Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Olej Pomidorowy | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Olej Pomidorowy


Olej Pomidorowy jest tłoczony na zimno z pestek pomidorów. Metoda ta została opracowana około 100 lat temu w ramach wykorzystywania produktów ubocznych pozostałych z przetwórstwa pomidorów (m.in. soku pomidorowego). Do tłoczenia oleju pestki pomidorów okazały się nad wyraz dobre ze względu na relatywnie wysoką zawartość tłuszczu – około 25 proc., czyli prawie dwa razy więcej niż w pestkach winogron z których olej jest znacznie popularniejszy. Ma kolor od złotego do pomarańczowego i dość łagodny smak. Zwykle dodaje się go do sałatek.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych