Aquacotta Maremmana (Toskańska zupa jarzynowa)



Zupa ta wywodzi się z położonej nad morzem, toskańskiej niziny Maremma. Nazwa Aquacotta znaczy tyle co gotowana woda. Jest to bowiem odpowiednik polskiej zupy na gwoździu – wody wzbogaconej wszystkim co było pod ręką. To jedzenie ubogich, co najlepiej pokazuje, że do ugotowania tej zupy nie używa się mięsa.

Składniki:

cebula posiekana w półplasterki
– pęd selera naciowego pokrojony w plasterki
marchew pokrjona w plasterki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 pokrojone w kostkę pomidory
peperoncino pokrojone plasterki
oliwa
– 4 kromki chleba
– ząbek czosnku przecięty na pół
– 4 jajka
– tarty ser pecorino toscano albo inny ostry ser do posypywania

Przygotowanie:

    • W garnku podgrzać oliwę. Dodać warzywa (poza pomidorem) i smażyć około kwadransa.
    • Dodać pomidory. Posolić i popieprzyć
    • Smażyć jeszcze parę minut i całość zalać litrem wody
    • Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut na małym ogniu.
    • W tosterze zrumienić chleb, po czym natrzeć go przeciętym na pół ząbkiem czosnku.
    • Na każdą kromkę chleba wbić jajko. Ułożyć je na dnie każdego talerza, zalać zupą. Skropić oliwą i posypać pecorino
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych