Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Perliczka | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Perliczka


Perliczka (łac. Numida meleagris) to niezbyt duży – ok. 1,3 kg – częściowo udomowiony ptak wywodzący się z Afryki. Pierwotnie żył w rajonach Subsaharyjskich, niemniej został introdukowany na wielu kontynentach. Hodowle przyjęły się m.in. w Australii, krajach Ameryki Łacińskiej, a także we Francji. Skąd rozpowszechnił się w wielu innych europejskich krajach. Najwyżej ceniona jest właśnie francuska perliczka z Drome.

Zobacz przepisy: Pintade a la Catalane (Perliczka po katalońsku), Supreme de Pintade de Drome (Smażone piersi perliczki)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych