Supreme de Pintade de Drome (Smażone piersi perliczki)


Czym kurczaki są dla Bresse tym perliczki dla położonego nieco dalej na południu Drome (to tzw. Pintade de Drome). Ten departament leżący już na pograniczu doliny Rodanu i Prowansji słynie właśnie z hodowli tego gatunku ptactwa. Ponoć sprowadził je tu jeszcze Hanibal. Furorę robiły też na Rzymskich stołach. Teraz w najlepszych tutejszych gospodarstwach oznakowanych prestiżowym tytułem Label Rouge, perliczki w wolnym chowie hoduje się 14 tygodni, czyli 6 tygodni dłużej niż normalnie, i karmi ziarnami zbóż. Szczególnie cenione jest mięso z piersi perliczek – w Drome  po prostu się je podsmaża i serwuje w sosie śmietanowym.



Składniki:

– 4 filety z piersi perliczki
– biała część pora posiekana na cienkie plasterki
– 50 gr masła
– 250 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • Pora zblanszować w osolonej wodzie.
  • Piersi perliczki posolić, popieprzyć i zrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Na tym samym maśle przesmażyć parę minut pora. Dodać śmietanę i podgrzać
  • Piersi perliczki pokroić w plastry i podlać sosem

Do tego dania najwłaściwsze będą Ravioli z Romans

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych