Czym kurczaki są dla Bresse tym perliczki dla położonego nieco dalej na południu Drome (to tzw. Pintade de Drome). Ten departament leżący już na pograniczu doliny Rodanu i Prowansji słynie właśnie z hodowli tego gatunku ptactwa. Ponoć sprowadził je tu jeszcze Hanibal. Furorę robiły też na Rzymskich stołach. Teraz w najlepszych tutejszych gospodarstwach oznakowanych prestiżowym tytułem Label Rouge, perliczki w wolnym chowie hoduje się 14 tygodni, czyli 6 tygodni dłużej niż normalnie, i karmi ziarnami zbóż. Szczególnie cenione jest mięso z piersi perliczek – w Drome po prostu się je podsmaża i serwuje w sosie śmietanowym.
Składniki:
– 4 filety z piersi perliczki
– biała część pora posiekana na cienkie plasterki
– 50 gr masła
– 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Pora zblanszować w osolonej wodzie.
- Piersi perliczki posolić, popieprzyć i zrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
- Na tym samym maśle przesmażyć parę minut pora. Dodać śmietanę i podgrzać
- Piersi perliczki pokroić w plastry i podlać sosem
Do tego dania najwłaściwsze będą Ravioli z Romans