Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Prosciutto di Carpegna | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Prosciutto di Carpegna

W Carpegnie leżącej w prowinzji Pesaro-Urbino znaną w całym Marche szynkę Prosciutto di Carpegna produkuje się już od co najmniej XV wieku. Tradycyjnie powstawała ona z licznie żyjących tu dzikich świń, które żywiły się żołędziami. Zresztą okolice Capegny do dziś pozostały mało zurbaniozwane przez co tutejsze wędliny są zaliczane do najbardziej naturalnych we Włoszech – znalazło to uznanie w nadanej w 1996 roku ochronie regionalnej DOP. Przygotowanie Prosciutto di Carpegna jest nieco podobna do Prosciutto di Parma, produkowanej w sąsiedniej Emilii Romagni. Robiona jest ona z równie dużych 20 kg połaci szynki na trzy tygodnie pozostawionych w soli. Później szynka jest myta białym winem, nacierana pieprzem i smarowana smalcem połączonym z mąką i pieprzem. Dzięki temu w czasie rocznego dojrzewania nie wysycha zbyt szybko.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych