Ostra pasta chili Nam Phrik to tajski odpowiednik sambalu popularnego w Indonezji i Malezji. Nam oznacza sos a phrik to po tajsku papryka więc nazwa ta odnosi się do wszystkich past zawierających w sobie chili, np.:
– Nam Phrik Kapi to pasta paprykowa z dodatkiem Kapi, czyli pasty krewetkowej.
– Nam Phrik Num to pasta z zieloną papryką phrik num, szalotkami, czosnkiem, sokiem z limonki, sosem rybnym i liśćmi kolendry. Jada się ją z warzywami (surowymi lub gotowanymi na parze) i kleistym ryżem.
– Nam Phrik Phao to słodka podsmażana pasta z czerwonego chili, którą dodaje się do smażonego mięsa, owoców morza, ale przede wszystkim zupy Tom Yum (je się ją także jak dżem na chlebie).
– Nam Phrik Kung jest mieszanką chili oraz suszonych krewetek, którą podaje się z ryżem oraz ogórkiem.
– Nam Phrik Ong – to pasta podobna nieco do sosu bolońskiego. Chili dusi się bowiem z pomidorami i mieloną wieprzowiną. Jada się ją z warzywami (surowymi lub gotowanymi na parze) i kleistym ryżem.
Nazwa Nam Phrik ma jednak szerszy zasięg, bo odnosi się także do słynnych tajskich past curry określanych wspólnym mianem Nam Phrik Kaeng.