Nam Phrik Kaeng to bardzo ogólne określenie na wszelkie pasty paprykowe (Nam Phrik), które używa się do przygotowania mniej lub bardziej zawiesistych tajskich dań określanych niezbyt precyzyjną nazwą Curry w rzeczywistości nazywanych właśnie Kaeng.
Najbardziej znane to „kolorowe” pasty serwowane z mięsem oraz mlekiem kokosowym:
– Nam Phrik Kaeng Kari to żółta pasta curry
– Nam Phrik Kaeng Khiao zielona pasta curry
– Nam Phrik Kaeng Phet Daeng czerwona pasta curry
W podobny sposób podaje się regionalne pasty:
– Nam Phrik Kaeng Panang (Phanaeng) pasta do Curry Panang
– Nam Phrik Kaeng Masaman pasta curry tajskich muzułmanów
– Nam Phrik Kaeng Pa pasta tzw. leśnego curry
Funkcjonuje też cała gama past do sosów i rzadszych zup gdzie mleko kokosowe nie jest składnikiem obowiązkowym. Najbardziej znane przykłady to:
– Nam Phrik Kaeng Som kwaśna pasta curry wykorzystywana do zup
– Nam Phrik Kaeng Khua łagodniejsza wersja czerwonej pasty curry