Polipo alla Luciana (Ośmiornica alla Luciana)


Luciani – w ten sposób Neapolitańczycy zwykli określać rybaków mieszkających w nadmorskiej dzielnicy miasta Santa Lucia. Ośmiornicę łowią w dość szczególny sposób. Do łodzi przytwierdzają latarnię, która nocą zwabia głowonogi. Gdy podpłyną dość blisko łodzi rybacy wyciągają je urządzeniem zwanym lanzaturo. Luciani mają także autorski sposób na przygotowanie swoich zdobyczy. Do smażenia nie używają oliwy, bo jak mówi stare neapolitańskie przysłowie: O purpo se coce dinto all’acqua soja, co można tłumaczyć jako Ośmiornica gotuje się we własnym sosie, bo w czasie gotowania głowonóg o mocno wodnistym ciele oddaje dużo swoich soków.

Składniki:

– średnia ośmiornica lub 750 gr małych ośmiorniczek, opułkane
– puszka siekanych pomidorów
– 100 gr czarnych oliwek
– ząbki czosnku posiekane
– 2 łyżki kaparów
– papryczka peperoncini posiekana
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– pół szklanki białego wino
– nieco oliwy

Przygotowanie:

    • Na rozgrzaną suchą patelnię włożyć ośmiornicę. Smażyć kilkadziesiąt sekund
    • Dodać kapary i zalać winem. Smażyć parę minut, aż wino odparuje.
    • Dodać resztę składników. Przykryć i dusić około 10 minut (jeśli ośmiornica jest w całości  nieco dłużej)
    • Przed podaniem skropić oliwą oraz oprószyć pietruszką.


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)



FavoriteLoading Dodaj do ulubionych