Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Saint-Paulin | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Saint-Paulin


Saint-Paulin to bardzo popularny we Francji półmiękki, kremowy ser z krowiego mleka. Tradycyjnie sprzedaje się go otoczonego pomarańczową skórką. Dokładna genealogia tego sera nie jest znana, przypuszcza się jednak iż Saint-Paulin to wymysł mnichów trapistów z klasztoru Notre Damme du Port du Salut. Zanim skomercjalizowali swój Port Salut chcięli bowiem rozpopularyzować swoją recepturę i tak stworzyli Saint-Paulin. Jesli to prawda zrobili to na tyle skutecznie, że nie tylko uczynili Saint-Paulin jednym z najbardziej popularnych serów Francji, ale także dali innym klasztorom trapistów inspirację przy produkcji własnych serów – tak było m.in. z belgijskimi Chimay oraz Orval.
Dziś Saint Paulin produkowany jest na szerokim obszarze od Pas-de-Calais, przez Bretanię, Normandię, aż po dolinę Loary gdzie znajduje się Port du Salut.
Nieco podobne do niego są duńskie sery Havarti oraz Esrom, nazywany też Duńskim Port Salut.

FavoriteLoading Usuń z ulubionych