Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Salsiccia di Bra | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Salsiccia di Bra


Salsiccia di Bra to dość specyficzny rodzaj Salsicci. Kiełbasę nie robi się bowiem z wieprzowiny, ale z wołowiny. Geneza jest prosta: w tej części Piemontu znajdowała się spora żydowska gmina wyznaniowa. Nie mogąc jeść wieprzowiny, w 1874 roku dekretem księcia Karola Alberta dostali prawo robienia kiełbasy wołowej. Poza tym sposób przygotowania nie różni się od zwykłej Salsicci. Siekana masa mięsna (w której 20 – 30 proc. to wołowy tłuszcz), jest doprawiana m.in. cynamonem i gałką muszkatułową, a czasem też winem i serem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych