Táborský Maňas (Kasza zapiekana z grzybami)


Tábor jest niedużym ale dość wyjątkowym czeskim miastem. To właśnie tu znajdowała się kwatera Taborytów, radykalnych Husytów przewodzonych przez Jana Žižka, czego pamiątką mają być kręte uliczki starówki, dobrane tak, aby łatwiej stawiać opór najazdom Utrakwistów. Z Taborem wiąż się jednak także jedna z bardziej tradycyjnych czeskich potraw – Táborský maňas. Maňas w staroczeskim oznaczał posąg, kukłę czy też manekina, trudno doszukiwać się więc głębszego znaczenia etymologicznego. Jest to bowiem kasza jęczmienna, zapiekana z suszonymi grzybami i ziemniakami. W Czechach danie coraz rzadsze.

Składniki:

– 250 gr kaszy jęczmiennej
– 250 gr ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
– 2 garści suszonych grzybów
– 100 gr słoniny, pokrojonej w kostkę
– 400 ml bulionu
– łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:

    • Piec rozgrzać do 180 st. C
    • Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody (tak aby przykryła je w miseczce).
    • Po kwadransie grzyby odsączyć i pokroić w paski. Wodę z namaczania dolać do bulionu.
    • Na patelni wytopić słoninę, tak aby zaczęły się rumienić skwarki. Dodać grzyby i kilka minut je smażyć.
    • Grzyby z tłuszczem zdjąć z ognia, doprawić majerankiem oraz pieprzem i solą. Wymieszać razem z ziemniakami i kaszą.
    • Całość umieścić w żarodopornym naczyniu i przykryć.
    • Zapiekać około pół godziny, a 10 minut przed końcem zdjąć pokrywkę.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych