Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Semuda | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Semuda


Semuda to ser produkowany w dolinie Lario leżącej w prowincji Como (Lombardia). Wytwarza się go z odtłuszczonego krowiego mleka. Semuda dojrzewa w tutejszych jaskiniach, ewentualnie piwnicach. Średnio trwa to 4 miesiące, ale może znacznie dłużej, bo nawet półtora roku. Tradycyjnie był to ser zimowy, wytwarzany z mleka krów, które zeszły już z pastwisk. Dziś produkuje się go cały rok. Semudę zazwyczaj serwuje się z polentą lub pieczonymi ziemniakami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych