Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Serabi / Surabi / Srabi (Placki ryżowo-kokosowe) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Serabi / Surabi / Srabi (Placki ryżowo-kokosowe)

Serabi to indonezyjskie placki do których ciasto zagniata się z mąki ryżowej, świeżo zmielonego miąższu kokosa (wiórków) oraz mleka kokosowego. Dość rzadkie ciasto smaży się w niewielkich glinianych lub metalowych miseczkach. Każdy rejon kraju ma jednak własny przepis. Nazwa Serabi wywodzi się ponoć od Serbii – przepis na tego typu placki (odpowiednik środkowo-europejskich palacinek) mieli ponoć przywieść do Azji właśnie imigranci z Serbii.
Placuszki zwykle serwuje się z sosem bazującym na mleku kokosowym i cukrze palmowym.
Zobacz: Kerupuk

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych