Martabak Telur (Placki z jajkiem i mięsem)


To indonezyjskie danie ma arabskie korzenie. Wywodzi się z Arabii Saudyjskiej gdzie nazwa Mutabbaq oznaczała po prostu zawiniątko (coś w rodzaju wrapa). Stamtąd przywędrowało do Indii, a później do Malezji, gdzie jest znane jako Murtabak oraz do Indonezji. Tutejszy Martabak ma dwie odmiany. Martabak Manis to deser popularny w Dżakarcie i na całej zachodniej Jawie – naleśnik z serem, czekoladą, orzechami i sezamem (znany też jako Terang Bulan). Z kolei Martabak Telur (Telor) to tzw. martabak jajeczny, ale także z dodatkiem mięsa.


Składniki:

– 250 gr mąki
– 200 ml wody
– łyżka oleju
– szczypta soli
Farsz:
– 500 gr mielonej wołowiny
– 5 szalotek, drobno posiekanych
– 5 jajek
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki ziaren kolendry mielonej
– olej do głębokiego smażenia
Sos:
ogórek, posiekany
marchewka, posiekana
– 5 papryczek chili, drobno posiekanych
– 5 szalotek, drobno posiekanych
– 3 łyżki octu ryżowego
– łyżeczka cukru brązowego
– 50 ml wody

Przygotowanie:

    • Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto. Podzielić na 10 części i włożyć je na godzinę do garnka z olejem.
    • Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić do lodówki na godzinę.
    • Przygotować farsz: mięso zrumienić na patelni , po czym wymieszać w misce z szalotkami, jajkami, kolendrą i solą.
    • Z ciasta uformować cienkie placki – oryginalnie robi się to niejako rzucając ciastem o bla i rozciągając je w ten sposób.
    • Na każdy placek nałożyć nieco farszu i zawinąć go.
    • Przygotowane paczuszki z farszem smażyć 2-3 minut w głębokim oleju.
    • Każdy martabak pokroić na mniejsze części i podawać z sosem.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych