Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Serrano | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Serrano


Chili Serrano to jedna z najpopularniejszych chili Meksyku. Jest to odmiana Papryki Rocznej (łac. Capsicum Annum) rosnąca w górzystych regionach stanów Puebla i Hidalgo. Stąd wzięła się też jej nazwa, którą należy tłumaczyć jako papryka górska. Rośnie w niezbyt dużych (6 cm), wydłużonych zielonych i czerwonych strąkach. Jest średnio ostra – osiąga 10.000 – 25.000 punktów skali Scovilla.
W przeciwieństwie do znacznej części meksykańskich chili Serrano używa się raczej świeżego. Przede wszystkim stanowi bazę dla sals, takich jak  Pico de Gallo, ale niekiedy trafia także do dań duszonych.
Serrano ma też nieco mniejszą i ostrzejszą odmianę Serrano Tampiqueño (15.000 – 30.000 punktów skali Scovilla) wywodzącą się z okolic miasteczka Tampico położonego na wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych