Nacho / Nachos


Nacho czy też w liczbie mnogiej Nachos spopularyzowane zostały jako rodzaj chipsów. W rzeczywistości są to pocięte w trójkąty kukurydziane tortille ew. totopos. W takiej wersji w Meksyku używało się ich od wieków szczególnie gdy placki już wyschły – do dziś robi się z nich m.in. Chilaquiles. Jako oddzielna przekąska polegająca na podaniu ich z roztopionym serem i innymi dodatkami Nachos zaistniały w połowie XX wieku, a ich autorem był meksykański restaurator Ignacio Anaya zdrobniale zwany Nachos Anaya. W swojej restauracji El Moderno umiejscowionej w Piedras Negras (stam Coahuila) w pobliżu amerykańskiej granicy. Trójkąty kukurydzy zapieczone z chedarem i podawane z jalapeno były jego specjalnością, nosiły więc nazwę Nacho’s Especiales.
Od tego czasu pojawiło się już bardzo wiele przepisów na Nachos, wręcz przeładowanych dodatkami (szczególnie w USA).


(Poniżej przepis właśnie na bogatą, amerykańską wersję Nachos)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych