Meksykańskie Pambazo to jednocześnie nazwa dużej owalnej bułki jak i przekąski z niej przygotowanej (nazwa wywodzi się od zaczerpniętego z włoskiego określenie Pan Basso oznaczającego pieczywo niskiej jakości). To coś w rodzaju Tortas, czyli meksykańskiej kanapki serwowanej na ciepło. W przypadku Pambazo nadzieniem jest jednak podsmażana kiełbasa (chorizo) z gotowanymi ziemniakami – tzw. Papas con Chorizo. Bardziej niezwykłe jest jednak to, że bułkę się dokładnie namacza się w sosie przygotowanym na bazie papryki Guajillo. Później pozostaje ją podsmażyć lub podgrillować i wzbogacić dodatkami (tak jak na filmie powyżej). To jedno z popularnych posiłków street-food w Mexico City.
Składniki:
– 4 okrągłe (jak się da dość płaskie) bułeczki
– 3 ziemniaki
– chorizo posiekane na drobne kawałki
– pół małej cebuli, drobno posiekanej
– 100 gr tartego Queso Fresco lub innego sera (może być np. Mozzarella)
– 100 gr kwaśnej śmietany ew. jogurtu
– posiekana sałata rzymska (ew. inna)
– olej
Salsa:
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka soli
– 6 suszonych chili Guajillo namoczonych w gorącej wodzie
– pół małej cebuli
– szklanka wody
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzi, obrać, ostudzić i pokroić w drobną kostkę
- Przygotować salsę: wszystkie składniki zmiksować, wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty
- Na suchej patelni podsmażyć chorizo, aż wytopi się z niej tłuszcz
- Do chorizo dodać cebulę, posolić, smażyć 3 minuty i dodać ziemniaki. Smażyć jeszcze 3 minuty
- Bułki przekroić w poprzek, wydłubać miąższ i nałożyć do środka farszu z chorizo, cebuli i ziemniaki
- Bułki złożyć, po kolei włożyć do rondla z salsą i obtoczyć je w niej ze wszystkich stron
- Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej bułki z każdej strony po 2 – 3 minuty
- Przed podaniem bułki otworzyć i dodać do środka sałatę, ser oraz śmietan (ew. jogurt)