Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Slasa (Sos) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Slasa (Sos)


Salsa po hiszpańsku znaczy po prostu sos (podobnie zresztą jak po włosku – znana jest m.in. tutejsza Salsa Verde). Dopiero jednak w meksyku salsa urosła do miana oddzielnej kategorii kulinarnej. Tutaj salsa towarzyszy praktycznie każdemu posiłkowi, czy jest to mięso, czy nadziewana tortilla, a nawet zupa. Rodzajów sosów w Meksyku jest tyle ile upodobań przygotowujących je – panuje pełna dowolność i nawet nie trzeba używać pomidorów czy tomatillo.
Jest jednak też kilka kanonicznych przepisów. Najważniejsze to:
Salsa Roja z duszonymi/grillowanymi pomidorami
Salsa Cruda z surowych pomidorów,
Salsa Fresca znana też jako Pico de Gallo, także z surowymi pomidorami,
Salsa Verde z zielonych tomatillo,
Salsa Criolla z cebulą,
Salsa Ranchera z grillowanymi warzywami,

Do szerokiej rodzin sals zalicza się także sos mole, a także Guacamole.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych