Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Slattato | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Slattato


Slattato to pochodzący z Marche półmiękki ser z rodziny Stracchino (jest dość podobny do wywodzącego się z Romagnii Squacquarone). Pierwotnie wytwarzali go producenci Caciotta (robiony z mieszanki mleka owczego i koziego) późną jesienią i zimą. Wówczas ciężarne kozy miały zastój w laktacji, więc ser powstawał tylko z mleka owczego. Dziś do jego produkcji używa się także mleka krowiego, ale zwykle robi się go także w porze zimowej. Nie jest to bowiem ser objęty szeroką produkcją, ale raczej wytwarza się go w małych gospodarstwach. Małe gomółki sera dojrzewają tylko kilka dni – tradycyjnie powinny być zawijane liście fig lub dyni.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych