Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Sogliano Fossa | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Sogliano Fossa


Sogliano Fossa to ser wywodzący się z leżącego nad Rubikonem Sogliano (niedaleko Ceseny na pograniczu Romagni oraz Marche). Swoją nazwę zawdzięcza ziemiankom, po wł. fossa, w których tradycyjnie dojrzewał. Odbywało się od lat do listopada, a uzasadniane było ponoć chęcią ukrycia go przed walczącymi tu żołnierzami – szczególnie w czasie toczonej pod koniec XV wieku wojny między królem Francji Karolem VIII, a królem Neapolu Ferdynandem. Zwykle jego premiera odbywała się, i wciąż odbywa, 25 listopada w dzień św. Katarzyny.
Dziś ser objęty jest systemem ochrony regionalnej DOP.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych