Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)


Nasi Ulam to dość proste połączenie ryżu (nasi) oraz mieszanki ziół i zielonych warzywa (ulam) – stąd też często nazywany jest też Sałatką Kampung, czyli wiejską. Szczególnie popularna jest wśród ludu Peranakan, potomków chińskich emigrantów mieszkających w Malezji i zalicza się do klasyki ich kuchni zwanej Nyonya (w ten sposób malajowie tytułują kobiety należące do potomków chińskim imigrantów). Wariantów Ulam dodawanych do ryżu jest kilkadziesiąt, a zawsze bazują na lokalnych roślinach. Jako „dressing” dodaje się jeden z sosów sambal. Sposób przygotowania Nasi Ulam jest podobny do popularnego na północnym-wschodzie kraju Nasi Kerabu. Często oba dania są zresztą ze sobą utożsamiane – w Nasi Ulam zawsze jest jednak więcej ziół.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki Ulam wymieszać z sobą. Ryż ugotować (jeśli się da to z wykorzystaniem niebieskiego barwnika) i posypać przygotowaną mieszanką.

Składniki:

– 500 gr ryżu (jeśli się da to z wykorzystaniem niebieskiego barwnika)
Ulam:
– 100 gr suszonej ryby (np. sztokfisza) ewentualnie makrela wędzona, drobno posiekana
– łyżka pasty krewetkowej (ew. 2 łyżki sosu rybnego)
– 2 cm świeżego startego korzenia kurkumy lub łyżeczka suszonej
– 1 cm tartego kencuru (ew. galangalu)
– 250 gr Kerisiku, prażonego kokosa
– 6 szalotek drobno posiekanych
– łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
– zestaw posiekanych w paski ziół (4 – 5 garści): mięta, tajska bazylia, kolendra, kolendra wietnamska, pachnotka/shiso, pietruszka, betelu, szczawiu

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych