Krewetki


Krewetki to obok Krabów największa rodzina morskich skorupiaków (łac. Caridae), obejmująca prawie 3,5 tys. gatunków rozsianych po wszystkich wodach świata (także słodkich). Powszechnie w obrocie komercyjnym wyróżnia się trzy typy krewetek: koktajlową, tygrysią oraz królewską, spośród których tylko Krewetka Tygrysia (łac. Penaeus monodon) jest odrębnym gatunkiem. To największa z krewetek trafiających na stoły – w Polsce znamy ją z kilkucentymetrowych okazów, niemniej regularnie dorasta do 25 – 30 cm. Zamieszkuje strefę Indo-Pacyficzną (zostały również zawleczone na Karaiby) i szczególną popularnością cieszy się w Azji Południowo-Wschodniej (oraz oczywiście jako produkt eksportowy) – dziś trzy czwarte odłowów pochodzi z farm hodowlanych.
Krewetki Królewskie w rzeczywistości nie są krewetkami, ale Langustynkami drobniejszymi krewnymi Langust, których cechą charakterystyczną są szczypce nie spotykanie u krewetek.
Z kolei Krewetka Koktajlowa to nazwa czysto handlowa, odnosząca się do dowolnych małych okazów tych skorupiaków, które zwykle były przeznaczone do tzw. Cocktailu Krewetkowego.
W rzeczywistości większość krewetek sprzedawanych w Europejskich sklepach to Krewetki Północne (łac. Pandalus borealis) zwane też Pandaletkami lub Krewetkami Norweskimi – to ze względu na fakt, iż ich masowy odłów na początku XX wieku rozpoczęli Norwegowie. Dziś to właśnie te krewetki dominujące w Północnym Atlantyku stanowią 70 proc. tego co trafia na europejski rynek – nie są zbyt duże, największe okazy sięgają 15 – 16 cm. Druga pod względem popularności jest Garnella, zwana też Krewetką Piaskową.
Azjatyckim odpowiednikiem Krewetki Północnej jest Krewetka Białonoga zwana też Białą Krewetką Paycficzną (łac. Litopenaeus vannamei) sięgająca 23 cm długości – gatunek ten został też introdukowany w rejonie Ameryki Środkowej. Jest to gatunek hodowany i to na masową skalę, a jego odłowy są dwa i pół razy większe niż w przypadku wszystkich europejskich krewetek.
W Azji istotne znaczenie mają również niewielkie krewetki Akiami (łac. Acetes japonicus), zazwyczaj przeznaczane na pastę krewerkową.

(Filetowanie krewetek)



Przepisy z Krewetkami


Włochy

Fritto Misto alla Ligure (Smażone ryby i owoce morza)
Pollo alla Marengo (Kurczak Marengo)
Scampi alla Busara (Krewetki królewskie na szybko)

Grecja

Saganaki (Zapiekana Feta)

Liban i Lewant

Kreidess Mikli (Smażone krewetki)

Tajlandia

Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
Mee Grob (Makaron smażony na chrupko)
Pad Thai (Makaron smażony)
Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)

Malezja

Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
Hokkien Hae Mee (Makaron z krewetkami)
Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
Mee Siam (Makaron po Syjamsku)
Pasembur (Sałatka z owoców morza i warzyw)
Popiah (Nadziewane placki)

Indonezja

Cucur Udang (Krewetki w cieście)
Kwetiau Goreng (Smażony makaron ryżowy)
Nasi Goreng (Smażony ryż)
Nasi Mie (Ryż z tofu i makaron z krewetkami)

Meksyk

Ceviche (Owoce morza w marynacie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych