Prosciutto di San Daniele


Obok szynki parmeńskiej Prosciutto di San Daniele to chyba druga najsłynniejsza włoska szynka (jedna z nielicznych objętych ochroną regionalną DOP) i w dodatku droższa, bo produkowana w znacznie mniejszej ilości – 30 firm rocznie produkuje około 2,7 mln sztuk Prosciutto.
Od wieków produkuje się ją we Friuli z odpowiednio karmionych masywnych świń rasy Landrance i Wielka Biała hodowanych w północnych regionach Włoch. Po wstępnej obróbce – usunięciu skóry i części tłuszczu – są marynowane w takiej ilości w soli morskiej ile same ważą – średnio na każdy 1 kg przypada 1 dzień peklowania. Później jest jeszcze prasowana i rozwieszana w suszarniach w okolicach San Daniele, gdzie powietrze z gór łączy się tym z morza. Tam szynka dojrzewa co najmniej 13 miesięcy.
Tak jak szynce parmeńskiej na przystawkę towarzyszy melon, tak w przypadku wędliny z San Daniele częściej podaje się ją z figami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych