Seler Liściasty


Dopóki pozostaje w ziemi Seler Liściasty (łac. Apium graveolens L. var. secalinum (Alef.) Mansf.) mocno przypomina zwykły Seler Korzeniowy. Charakteryzuje go gęsty pióropusz zielonych liści przypominających nieco te od Pietruszki. Pozbawiony jest jednak charakterystycznego korzenia. Przez to cały aromat gromadzi się właśnie w części zielonej, które stanowią doskonały dodatek przyprawowy (w nieco podobny sposób używane są także liści selera korzeniowego). Dotychczas mało rozpowszechniony seler liściasty w ostatnich latach nabiera na popularności. Dzieje się tak nie tylko z powodu smaku, ale ważnych cech zdrowotnych przypisywanych jego liściom.

Znaleźć można go w różnych kuchniach. Brytyjczycy stosują liście selera w mieszance przyprawowej Fagot of Herbs, w Tunezji cały pęczek trafia do zupy Hlalem, a na dalekim wschodzie można go znaleźć w Sukiyaki.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych