W przypadku selera spożywanie liści i łodyg, było pierwszą formą jego zastosowania – wspomina się o tym już w Staroegispkich księgach. Stąd jeśli chodzi o sposób użycia, można uznać, że Seler Naciowy (łac. Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers.) ma dłuższe tradycje niż jego korzenny pobratymiec. W rzeczywistości tradycyjnie od dawna oba występują równolegle – seler naciowy zdominował region śródziemnomorski i wyemigrował do Ameryki, a seler korzenny został się w Europie Środkowej.
Seler naciowy zazwyczaj trafia do sałatek, a także sosów. W kuchni Cajun – na południu USA – razem z cebulą oraz papryką stanowią tzw. Świętą Trójcę.
Przepisy z selerem naciowym
Tunezja
– Aknet (Jagnięcina z rozmarynem gotowana na parze)
– Chorba Bil Hout (Zupa rybna)
– Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
– Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
Turcja
– Haşlama (Mięso gotowane)
– Pastisio (Makarona zapiekany z mięsem)
– Sips (Kurczka w mleku)
Grecja
– Fasolada (Grecka fasolówka)
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
– Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)
Bałkany
– Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)
Włoska
– Aquacotta Maremmana (Toskańska zupa jarzynowa)
– Ciuppin (Zupa-krem rybna)
– Coda alla Vaccinara (Potrawka z ogona wołowego)
– Intingolo di Fegatini / Sugo di Fegatini (Sos z wątróbek)
– Lepre in Civet (Potrawka z Zająca / Królika)
– Manzo Brasato / Brasato al Barollo (Wołowina duszona w winie)
– Ossibuchi alla Toscana (Gicz cielęca po Toskańsku)
– Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
– Pasta all’Arrabbiata (Makaron z pomidorami na ostro)
– Penne Strascicate (Penne po Toskańsku)
– Pici alla Lepre (Makaron z sosem z królika)
– Pomarola (Toskański sos pomidorowy)
– Ragu alla Bolognese / Pasta alla Bolognese (Sos Boloński)
– Ragu alla Napoletana (Sos mięsny z pomidorami i warzywami)
– Stracotto (Pieczeń wołowa po toskańsku)
– Sugo Finto (Fałszywy sos)
– Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)
– Vitello Tonnato (Cielęcina w sosie z tuńczyka)
Francja
– Boeuf a la Mode (Sztuka mięs)
– Creme de Cepe et Cepes Saute (Krem z borowików)
– Les Escargots de Bourgogne en Coquille (Ślimaki w maśle ziołowym)
– Sauce Bretonne (Sos Bretoński)
Belgia
– Waterzooi (Gulasz rybny / Gulasz z kurczaka)
Wyspy Brytyjskie
– Boiled Beef and Carrots with Dumplings (Mostek wołowy z marchewką i kluskami)
– Raisin and Celery Sauce (Sos selerowy)
Meksyk
– Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)
– Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
– Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
– Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)