Kmin


Kmin a właściwie Kmin Rzymski nazywany też Kuminem – od łac. Cuminum cyminum tak aby nie mylił się z kminkiem – wywodzi się z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu, a nazwę swą wywodzi z hebrajskiego kamon. Jadano go już ponoć w epoce kamiennej. Używano w Egipcie, Azji Mniejszej, a sosy kminem doprawiali Rzymianie. Do czasów współczesnych rozprzestrzenił się po całym świecie. Poza kuchnią Bliskowschodnią przesyconą kminem – najczęściej towarzyszy roślinom strączkowy i wzbogaca zupy – doskonale przyjął się w Azji, gdzie w Indiach trafił do Garam Masala a, w Tajlandii do tutejszych Curry/Kaeng. Jeszcze trudniej wyobrazić sobie bez niego meksykańskie dania duszone. Obok Kolendry to bezsprzecznie najbardziej uniwersalna z egzotycznych przypraw świata.

Przepisy z Kminem


Tunezja

Brik / Brick (Smażone pierożki)
Chakchouka / Shakshouka (Warzywa duszone)
Chermoula
Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
Couscous bil Hout (Kuskus z rybą)
Felfel Mahshi (Papryka faszerowana)
Gnaouia (Okra duszona z jagnięciną)
Hrus (Relisz)
Hsou (Zupa z semoliną)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kamounia (Jagnięcina z podrobami w kminie)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Lablabi (Zupa z ciecierzycy)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Ojja / Ujja (Pulpety z jajkami w sosie pomidorowym)
Ommok Houria (Sałatka z marchwi)
Salata Mechouia (Sałatka z grillowanych warzyw)
Slatet Blanquite / T’Barua (Bagietki z warzywami)
Soubia bil Jelbana (Mątwy z groszkiem)

Liban i Lewant

– Dolmeh Felfel (Papryka faszerowana)
Falafel (Kotleciki z cieciorki i/lub bobu)
Fassoulia Baida (Duszona fasola)
Fūl Medames (Gotowany bób)
Imjadara (Soczewica z bulgurem)
Kibbeh / Kibbe / Kubbeh (Krokiety z bulguru i jagnięciny)
Kibbeh Bil Saniyeh (Zapiekana z mieloną jagnięciną)
Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)
Mdardara / Mujaddara (Soczewica z ryżem)
Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)
Muhammara (Pasta paprykowa)
Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Shorba al-Adas (Zupa z soczewicy)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Turcja

Acuka (Pasta paprykowa)
Arnavut Ciğeri (Wątróbka po albańsku)
Ekşi Aşı (Zupa z pulpetami)
Etli Türlü / Türlü (Turecki gulasz)
Giarotlou / Yiaourtlou (Wieprzowina w sosie jogurtowo-pomidorowym)
İzmir Köfte (Pulpety w sosie pomidorowym)
Karnıyarık (Bakłażan nadziewany)
Kofta / Köfte (Pulpety)
Melitzanosalata (Kawior z bakłażana)
Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
İzmir Köfte (Pulpety w sosie pomidorowym)

Grecja

Htipiti / Kopanisti (Pasta z fety i papryki)
Soutzoukakia (Pulpety w sosie pomidorowym)

Meksyk

Albondigas (Pulpety w sosie/zupie pomidorowej)
Barbacoa (Mięso długo pieczone)
Birria (Meksykański gulasz)
Brochetas (Szaszłyki)
Cabrito en Salsa (Duszona koźlina)
Carne Adobada (Marynowana i duszona łopatka wieprzowa)
Chilorio (Wieprzowina duszona na ostro)
Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
Escabeche (Meksykańskie) (Ryba w marynacie)
Frijoles Refritos (Odsmażana fasola)
Mixiote (Mięso marynowane i pieczone)
Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
Picadillo (Mielona wołowina w sosie pomidorowym)
Polo en Mole Verde (Kurczak w zielonym sosie mole)
Salsa Cruda (Salsa ze świeżych pomidorów)
Tamale / Tamales (Nadziewane ciasto kukurydziane)

Indonezja

Opor Ayam (Curry z kurczaka)
Rendang / Kalio (Duszona wołowina)
Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)
Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)

Malezja

Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)
Sup Kambing (Zupa jagnięca)

Tajlandia

Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)
Nam Phrik Kaeng Panang (Pasta Curry Panang)
Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)

 

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych