Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Valencay | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Valencay

Nazwa tego koziego sera wywodzi się od miasteczka Valencay położonego w Berry, w dolinie Loary . Według lokalnych opowieści swój obecny kształ zawdzięcza Napoleonowi. Przyszły cesarz Francuzów po powrocie z wyprawy do Egiptu zatrzymał się w Valencay. Zapach zaserwowanego sera nie spodobał mu się, no więc generał zniesmaczony ciął stożkowatę formę szablą. Mimo to Valencay zdobył uznanie francuzów i w 1998 otrzymał własne AOC

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych