Abruzja i Moliza

Veneto

Abruzja i sąsiadujące z nim Molise to rejon Włoch leżący pomiędzy rzymskim Lacjum, a wybrzeżem morza Adriatyckiego. Nie ma tu wielkich zabytków i ważnych miast – największy jest port w Pescarze, a ludność całej Abruzji sięga ledwie 1,3 mln – rzadko odwiedzany jest przez turystów.  Ogólnie rzecz biorąc mało znany. Dlatego też mało kto wie, że to właśnie Abruzja i Molise są ośrodkiem hodowli Peperoncino, jednej z niewielu europejskich chili, której odmiany naprawdę mają nieco mocy. Poza tym Abruzja to prawdziwe centrum produkcji domowych makaronów z Maccheroni alla chitarra na czele. To również tutaj znajduje się granica za którą z menu wołowinę charakterystyczną dla północy Włoch zaczyna wypierać baranina.

Przepisy


Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)