Abruzja i sąsiadujące z nim Molise to rejon Włoch leżący pomiędzy rzymskim Lacjum, a wybrzeżem morza Adriatyckiego. Nie ma tu wielkich zabytków i ważnych miast – największy jest port w Pescarze, a ludność całej Abruzji sięga ledwie 1,3 mln – rzadko odwiedzany jest przez turystów. Ogólnie rzecz biorąc mało znany. Dlatego też mało kto wie, że to właśnie Abruzja i Molise są ośrodkiem hodowli Peperoncino, jednej z niewielu europejskich chili, której odmiany naprawdę mają nieco mocy. Poza tym Abruzja to prawdziwe centrum produkcji domowych makaronów z Maccheroni alla chitarra na czele. To również tutaj znajduje się granica za którą z menu wołowinę charakterystyczną dla północy Włoch zaczyna wypierać baranina.
Przepisy
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Fusilli alla Molisana (Fusilli na sposób z Molise)
- Maccheroni alla chitarra con Lardo a Pecorino (Tradycyjny makaron z Abruzji)
- Spaghetti aglio, olio e Peperoncino (Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino)
- Sugo di Castrato (Sos z baraniny do makaronu)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Agnello con le olive (Jagnięcina w oliwkach)
Smaki
Przyprawy
Produkty zbożowe
- Cavatelli (makaron)
- Fiadone (pierogi)
- Fusilli (makaron)
- Maccheroni alla chitarra (makaron)
- Maccheroni al rintrocilo (makaron)
- Maccheroni della ceppa (makaron)
- Sagne (makaron)
- Scrippelle (naleśniki)
- Tacconelle (makaron)
- Tagliolini (makaron)
Sery i nabiał
- Cacio Marcetto
- Caciocavallo di Agnone
- Caciofiore
- Fior di monte
- Pecorino di Atri
- Pecorino di Castel del Monte
- Pecorino di Farindola
- Scamorza
Wędliny
- Annoia (Annuje)
- Coglioni di mulo
- Fegatazzo di Ortona
- Fegato Dolce
- Guanciale
- Mortadela di Campotosto
- Nuje
- Saggicciotto
- Salame Aquila
- Salsicce di fegato di Rionero Sannitico
- Salsicciotto di Guilmi (di Lumello)
- Sanguinaccio
- Signora di Conca Casale
- Sopressata di Rionero Sannitico
- Ventricina
- Ventricina di Crognaletto
- Ventricina di Montenero di Bisaccia
Mięso
- Arrosticini (Rustelle / Arrustelle) (szaszłyki jagnięce)
- Torcinello (Turc’nill) (grasica jagnięca)