Kumkwat to, podobnie jak inne cytrusy, roślina wywodzący się z Chin, który obejmuje conajmniej sześć różnych odmian z różnych zakątków Azji Południowo-Wschodniej, od Malezji, aż po Japonię (chociaż są botanicy, którzy nie zaliczają go do łac. rodzaju Citrus, ale jego własnego Fortunella). Wygląda jak mała pomarańcza wielkości dużej oliwki – ma od 2 do 5 cm średnicy. Jego zaletą nie jest jednak rozmiar, ale odporność na zimno nieporównywalna z pomarańczami. Drzewka Kumkwatu wytrzymują nawet w temperaturze minus 8 st. C.
Jest to jeden z niewielu pierwotnych gatunków cytrusów, czyli takich które nie powstały za sprawą krzyżowania przez człowieka, ale wywodzą się z natury. Tak jak m.in. Mandarynka, z którą został zresztą skrzyżowany i owocem czego jest Kalamondynka.
Dziś poza Azją uprawiany jest już zarówno w obu amerykach jak i Europie – szczególnie popularny jest nad Morzem Śródziemnym w Grecji. Z zewnątrz jest słodki, a w środku kwaśny, dlatego powinno się go jeść „na jeden kęs”.


