Queso Cebreiro to ser z mleka krowiego produkowany w prowincji Lugo w hiszpańskiej Galicji. Ma długą historię sięgającą czasów średniowiecza, kiedy był znany i ceniony przez pielgrzymów na Szlaku św. Jakuba. Objęty ochroną jako produkt o DOP wytwarzany jest w górskich gminach Lugo o klimacie oceanicznym, sprzyjającym hodowli bydła na naturalnych pastwiskach.
Ma charakterystyczny kształt przypominający grzyb lub czapkę kucharską, z cylindryczną podstawą i szerszą górną częścią. Jego waga waha się od 300 gramów do 2 kilogramów. Może być sprzedawany jako ser świeży oraz dojrzewający. Wówczas wymaga minimum 45 dni leżakowania w kontrolowanych warunkach wilgotności i temperatury:
– świeży Queso Cebreiro ma białą, miękką, granulowaną i kremową masę o lekko kwaśnym, mlecznym smaku.
– dojrzewający zyskuje bardziej zwartą konsystencję, a smak staje się pikantny i lekko metaliczny.


