Smak na… Jabłka (Wrzesień, Tydzień 37)

Pierwsze wczesne odmiany jabłek pojawiły się jeszcze w lipcu, zbiory pełną parą ruszają jednak dopiero teraz. Polska to Europejski potentat jabłkowy (i to mimo suszy), nie mniej jest kilka krajów na starym kontynencie, które przykładają nie mniejszą wagę do swoich owoców. Szczególnie w kuchni.

Co może zaskakiwać numerem dwa w tej dziedzinie sadownictwa są Włochy. Tutaj jabłka zazwyczaj przygotowuje się z jasnym mięsem, a podstawowy ich towarzysz to kurczak. Pollo alla Mele to bardzo pojemne określenie odnoszące się do różnych receptur na kurczaka z jabłkami, czy to duszonych na patelni, czy też używanych jako farszu przy pieczeniu drobiu (tak jak w przepisie).

Znacznie bardziej niż Włochy z jabłkami kojarzy się Francja, a przede wszystkim Normandia (europejski numer 3 w uprawie jabłek). To stąd wywodzi się calvados i tu powstają lekkie cydry. W Normandii częściej niż surowe, jabłka jada się w słodkich ciastach oraz daniach obiadowych, takich jak chociażby Côte de Porc a la Normande. To kotleciki wieprzowe, które łączą wszystko co wywodzi się z normandzkich sadów – w sosie, który towarzyszy jabłkom i mięsu znajduje się zarówno calvadosa, jak i cydr.

Jeśli chodzi o ten ostatni napój to najbardziej popularny jest jednak na Wyspach Brytyjskich (a na mniejszą skalę także w kraju Basków). Angielski cydr towarzyszy też tutejszej zapiekance Pork and Apple Pie. To popularne na wyspach kruche ciasto, które w tym wypadku nadziewane wieprzowiną i jabłkami właśnie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych