Smak na… Meze (Czerwiec, Tydzień 24)

W kuchni greckiej, tureckiej oraz na wybrzeżu lewantyńskim, Meze czy też Mezze to dość niejednoznaczne określenie odnoszące się do zestawu drobnych przekąsek, podobnych do hiszpańskich Tapas, czy włoskich Antipasti. Samo słowo wywodzi się z języka tureckiego i oznacza smak czy też właśnie przekąskę (wcześniej samo zostało zapożyczonego od perskiego mazze oznaczającego mniej więcej to samo).
Nie ma ścisłego zakresu czym są meze. Najczęściej są to, drobne potrawy, grillowane lub smażone w głębokim tłuszczu warzywa, a także pasty, sosy jogurtowe lub serowe podawane właśnie z warzywami lub z tutejszym pieczywem. W skład meze wchodzą też pierożki i ciasta oraz grillowane lub duszone pulpeciki.


Wybór meze:

Mięsa i owoce morza
Arnavut Ciğeri (Wątróbka po albańsku)
– Bifteki (Kotleciki nadziewane fetą)
Börek / Burek (Paszteciki z mięsem)
Edirne Ciğeri (Wątróbka smażona)
Kadin Budu Kofte (Kotleciki z mielonej jagnięciny)
– Keftedes (Pulpeciki greckie)
Kıymalı Ispanak (Mięso mielone ze szpinakiem)
Köfte (Pulpety)
– Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
Şiş (Shish) Kebab
– Soutzoukakia (Pulpety w sosie pomidorowym)

Dania z warzyw i sałatki
Çoban Salatası (Sałatka pasterska)
– Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
– Horiatiki Salata (Sałatka grecka)
Kisir (Sałatka z bulgurem)
– Melitzanosalata (Kawior z bakłażana)
Patlıcan Salatası (Sałatka z bakłażana)
– Saganaki (Zapiekana Feta)
Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
– Spetzofai (Grecki paprykarz)
– Yaprak

Sosy i pasty
Cacik (Sos jogurtowy)
– Delbia (Sos cytrynowy)
Hadari (Sos Jogurtowy)
– Htipiti / Kopanisti (Pasta z fety i papryki)
Hummus (Pasta z ciecierzycy)
Kış Cacığı (Sos jogurtowy z marchwią)
– Skordalia (Sos czosnkowy z ziemniakami)
– Taramsalad (Pasta z ikry dorsza)
– Tzatziki (Sos jogurtowy)

Ciasta, placki i pierożki
Gözleme (Placek z nadzieniem)
Lahmacun (Placek z mięsem)
Manti (Tureckie pierożki z mięsem)
Piruhi (Tureckie pierożki z serem)
– Prasopita (Omlet z porami)
– Sfougato (Ciasto jajeczne z warzywami)
– Spanakopita (Zapiekane pierogi ze szpinakiem)
– Tiropites (Zapiekane pierogi z serem)

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych