Szampania do XIV wieku niezależne hrabstwo u schyłku feudalizmu zostało włączone do francuskiej korony. Od tego czasu stało się jedną z głównych prowincji, ale już wcześniej jej stolica Reims pełniła ważne funkcje polityczne – katedra Notre Dame była tradycyjnym miejscem koronacji francuskich królów. Na mapie kulinarnej znana jest głownie jako ojczyzna musujących win, Szampanów. To jednak nie wszystko Szampania znana jest też swoimi wyrobami masarskimi, takimi jak Boudin blanc de Rethel, Jambon de Reims, czy też nóżki wieprzowe wykorzystywane do Les pieds de porc a la Saint-Menehould. Co więcej leżące na północy regionu Ardeny to doskonałe zaplecze łowieckie, dlatego nigdzie indziej we Francji nie serwuje się tyle dziczyzny ile tutaj.
Mięso i Drób
- Lapin aux pruneaux (Królik ze śliwkami)
- Les pieds de porc a la Saint-Menehould (Duszone nóżki wieprzowe)
Smaki