Owce to trzoda szczególnie mocno związana z regionem Abruzji. Z kolei Agnello con le Olive czyli jagnięcina duszona lub pieczona z oliwkami to specjalność wielu regionów Włoch – tak podaje się go m.in. na Sardynii. Przepis abruzyjski także jest bardzo tradycyjny – od wieków w ten sposób serwuje się młode barany podczas Wielkanocy.
Składniki:
– 500 gr jagnięciny (może być z udźca) pokrojonej w plastry
– 100 gr czarnych oliwek drobno posiekanych
– szklanka bulionu
– 3 szczypty oregano
– 1 peperoncino drobno posiekane
– mąka pszenna
– 4 łyżki oliwy
– sok z pół cytryny
Przygotowanie:
- Mięso obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać oliwę i na silnym ogniu obsmażyć jagnięcinę.
- Dodać połowę bulionu, zagotować i posolić.
- Zmniejszyć ogień i dusić jagnięcinę pół godziny, obracając ją kilkakrotnie.
- Dodać oliwki, oregano, peproncino i resztę rosołu. Przykryć i dusić jeszcze półtorej godziny.
- Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.