Lagunowe jezioro Comacchio leżące nad adriatyckim wybrzeżem Romagni słynie z największych węgorzy w cały Włoszech. Jest go tutaj wciąż sporo i wiele wariantów przyrządzenia węgorza mają miejscowi rybacy oraz ich żony – jest to mi.n. tradycyjna ryba serwowana na Boże Narodzenia. Najprościej jest go grillować na ruszcie lub smażyć. Nieco więcej pracy jest z duszeniem i zapiekaniem, tak jak w przepisie Anguilla dei Casoni di Valle.
Składniki:
– 2 średnie węgorze – umyte, sprawione z obciętymi ogonami i głowami – pokrojone w 10 cm kostkę
– 2 cebule pokrojone w kostkę
– marchew pokrojona w kostkę
– pół litra czerwonego wina
– 3 pomidory bez skóry i pestek, pokrojone w kostkę
– łyżka octu winnego
Przygotowanie:
-
- Wino połączyć z taką samą ilością wody. Zagotować i posolić.
- Do gotującego się płynu dodać cebulę i marchew. Gotować pół godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 150 st.C.
- W naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki ryby. Obłożyć je ugotowanymi warzywami i podlać sosem winnym.
- Całości posolić i popieprzyć. Zapiekać trzy kwadranse.
- Kilka minut przed końcem pieczenia dodać pomidory i skropić całość octem winnym.
- Przed podaniem oprószyć pietruszką.
Podawać z Polentą