Stracciatella

Nazwa Stracciatella we włoskiej kuchni ma dość szerokie zastosowanie. Na całym świecie najbardziej znane są śmietankowe lody z kawałkami czekolady, które powstały w latach 60′ XX wieku w Bergamo.  Jest to też nazwa rosołowej zupy ze środkowych Włoch, bo pływające w niej kluseczki z jaj i parmezanu mają kształt paseczków straccetti. Pokrewne słowo straccia stało się bazą dla nazwy apulijskiego sera także porwanego w paseczki. Szczególnie ceniona jest jego odmiana produkowana w Foggi z mleka bawolego i zwana przez to Stracciatella di bufala. Jest ono też oryginalną bazą Mozzarelli, a oba sery mają ze sobą znacznie więcej wspólnego. Stracciatellę tradycyjnie robiło się bowiem z resztek pasta filata, czyli masy z której produkowana jest Mozzarella. To co nie dało się już uformować z kulki rwało się na cienkie paski. Początkowo traktowana jako produkt uboczny jakieś sto lat temu Stracciatella zyskała jednak niezwykłą renomę. Wszystko za sprawą pomysłu aby wymieszać ją ze śmietaną i zamknąć w słynnym dziś serze Burrata.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych