Ferraúra/Ferradura

Ferraúra lub Ferradura to płaskie hiszpańskie zielone fasolki pochodzące z Walencji. Są wydłużone i mają kształt podkowy, stąd też wywodzi się ich nazwa – po hiszpańsku podkowa to herradura, a cały wyraz wywodzi się od łacińskiego określenia żelaza ferrum gdzie zmianie uległa pierwsza samogłoska i przeszła w hierro (latyńskiej wersji ferro używa się jeszcze w Katalońskim). Każdy strąk zawiera od sześciu do ośmiu ziaren, są one nieregularnej wielkości, ale dość długie. Charakteryzuje się niską żyłkowatością, delikatną teksturą i łagodnym smakiem.
Ferraúra tradycyjnie używa się w walenckiej paelli obok ziarnistej fasoli Garrofón. Czasami jest zastępowana innymi lokalnymi odmianami, takimi jak Perona, Bobi, Roget lub Tavella.
W Polsce jest raczej niedostępna, zastępować można ją zwykłą zieloną fasolką.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych