Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Biała fasola | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Biała fasola


To jedna z najpopularniejszych odmian Fasoli Zwykłej. Ziarna Białej Fasoli zazwyczaj są mniejsze od Fasoli Piękny Jaś, chociaż nie w przypadku greckiej Gigantes. Bardziej przypominają włoską Cannellini. Biała fasola ma bardzo uniwersalne zastosowanie, a znaczna część zbiorów jest sprzedawana w puszkach.
Ma przy tym bardzo wiele odmian uprawianych głównie w Europie.





Przepisy z białą fasolą


Bliski Wschód

Fassoulia Baida (Duszona fasola)

Turcja

Lahana Corbasi (Kapuśniak)
Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)

Grecja

Fasolada (Grecka fasolówka)
Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)

Bałkany

Matevž (Puree z fasoli i ziemniaków)
Pasulj (Serbska zupa fasolowa)
Prebranac (Zapiekana fasola)

Włochy

Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
Mesciua (Zupa z roślin strączkowych)
Minestrone di Fagioli, Cavolo e Patate (Minestrone z fasolą, kapustą i ziemniakami)

Francja

Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
Eltzekaria (Kapuśniak z fasolą)
Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)

Hiszpania

Fabada (Potrawka z fasolą)
Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych