Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bleu d’Auvergne | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bleu d’Auvergne


Bez przesady Bleu d’Auvergne można określić mianem Roquefort’a dla ubogich. Od dnia swoich narodzin był produktem przemysłowym. Stworzono go dopiero w XIX wieku, a wytwarzać można z krowieka mleka ze wszystkich apelacji Owernii – własną apelcję AOC Bleu d’Auvergne otrzymał w 1975 roku. Ser nie leżakuje też w jaskiniach, ale piwnicach, a sprzedaje się go już po miesiącu dojrzewania, przez co jest serem dość łagodnym.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych